Jump to content


Photo

Urgent! Bolex loading issue

16mm bolex 16mm Help Repair

  • Please log in to reply
5 replies to this topic

#1 Dylan Smart

Dylan Smart

    New

  • Basic Members
  • Pip
  • 7 posts
  • Cinematographer
  • Newcastle/London

Posted 13 September 2018 - 11:15 AM

I recently received a Rex 5 for a shoot. I have my own h16 reflex and have had no problems loading it. The rex5, however, doesn't seem to want to take the film maybe I'm doing something wrong? Need some help ASAP as my shoot is in a week. Cheers

 

The spool seems to just jam and not thread the film through unless I add a bit of pressure onto the loop formers do I perhaps need to adjust them? If so how would I do this?

 


Edited by Dylan Smart, 13 September 2018 - 11:28 AM.

  • 0

#2 Phil Soheili

Phil Soheili
  • Basic Members
  • PipPip
  • 53 posts
  • Cinematographer
  • Milan, Italy

Posted 13 September 2018 - 11:42 AM

I cannot really se which parts are moving and which ones are not, but I see you did not release the loop formers.
(usually happens in automatic when you close the cover, but you can do it if you press the metal "dot" marked red on the pic)
These help threading the film in but should be released when the film is fixed on the "taking spool" to allow for the films "physiological" motion..

 

https://www.dropbox....ot/bolexdot.png

 

Ciao


Edited by Phil Soheili, 13 September 2018 - 11:47 AM.

  • 0

#3 Jean-Louis Seguin

Jean-Louis Seguin
  • Basic Members
  • PipPipPipPip
  • 762 posts
  • Other
  • Montreal, Canada

Posted 13 September 2018 - 11:42 AM

I can't really see properly what's happening in your video; it's too poorly lit. 

Compare this camera with yours and see if you can spot any differences.

Until you can have the camera looked at by a knowledgeable technician, just continue to do what you're doing: helping it along the way. As long as you get the proper loop size and the loop is stable, that's what's important.


  • 0

#4 Webster C

Webster C
  • Basic Members
  • PipPip
  • 95 posts
  • Other
  • Oakland

Posted 13 September 2018 - 01:24 PM

I can't quite tell but it sorta looks like your perfs are on the wrong side, the wrong wind. Like this is the tail end of a roll that has already been run through.


  • 0

#5 aapo lettinen

aapo lettinen
  • Basic Members
  • PipPipPipPip
  • 1168 posts
  • Other
  • Finland

Posted 13 September 2018 - 01:32 PM

I can't quite tell but it sorta looks like your perfs are on the wrong side, the wrong wind. Like this is the tail end of a roll that has already been run through.

 

to me it looks like 2R film, perfs on both sides. 

 

To me it looks like the pressure plate or either roller's guide plates are not correctly locked in place but very difficult to see from that video. 

Does the movement advance the film correctly with similar type of sound than with the older camera?


  • 0

#6 Dylan Smart

Dylan Smart

    New

  • Basic Members
  • Pip
  • 7 posts
  • Cinematographer
  • Newcastle/London

Posted 13 September 2018 - 06:32 PM

Thanks for the help guys much appreciated! I'm going to do a proper video tomorrow as I'm not at work.


Edited by Dylan Smart, 13 September 2018 - 06:34 PM.

  • 0



Also tagged with one or more of these keywords: 16mm bolex, 16mm, Help, Repair

Media Blackout - Custom Cables and AKS

Metropolis Post

Ritter Battery

Glidecam

Tai Audio

Visual Products

rebotnix Technologies

The Slider

Technodolly

FJS International, LLC

CineTape

Abel Cine

Gamma Ray Digital Inc

Aerial Filmworks

Rig Wheels Passport

Willys Widgets

New Pro Video - New and Used Equipment

Broadcast Solutions Inc

CineLab

Wooden Camera

Paralinx LLC

CineTape

CineLab

Tai Audio

The Slider

Abel Cine

Rig Wheels Passport

Gamma Ray Digital Inc

Broadcast Solutions Inc

Ritter Battery

Paralinx LLC

Visual Products

Media Blackout - Custom Cables and AKS

Glidecam

Metropolis Post

Wooden Camera

Technodolly

FJS International, LLC

Willys Widgets

Aerial Filmworks

rebotnix Technologies

New Pro Video - New and Used Equipment